Akademski forum Nove Univerze ob izidu knjige Ustanovitev Slovenije avtorjev Petra Jambreka, Dimitrija Rupla in Aleša Mavra

Vljudno vabljeni na Akademski forum Nove univerze ob izidu knjige Ustanovitev Slovenije, ki bo potekal 29. maja 2018 ob 17.00 uri, na Evropski pravni fakulteti, Cankarjevo nabrežje 11, 1000 Ljubljana.

Tematska razprava s posebnimi gosti:

Miha Kovač,
Igor Senčar,
Dejan Steinbuch,
Lovro Šturm,
Jure Toplak,
in Ali Žerdin.

Razpravo bo vodila dr. Ana Polak Petrič in bo temeljila na naslednjih iztočnicah oz. odprtih vprašanjih za pogovor:

* Ali se je nedavna slovenska konverzija (Rupel, NR 57) imenovana tranzicija že iztekla, ali še poteka? Zakaj, kako in kam?
* Ali se dežela že nahaja znotraj meja zahodnoevropske normalnosti glede moči države in politike na eni strani ter svobodnim tržiščem in socialno solidarnostjo civilne družbe na drugi?
* Ali koristi in moč starih in novih razredov ter elit (Marx, Djilas, Mills, Žerdin) prevladujejo nad notranjimi in mednarodnimi nacionalnimi interesi, koliko jim pa spoštljivo sledijo, upoštevaje, da so nacionalni interesi sočasno narodni in državotvorni?
* Kako so slovenske politike umeščene v aktualno predvolilno ponudbo političnih strank? Kakšna in kako razvidna so razmerja med politikami in strankami, razredi in omrežji?

Knjiga "Ustanovitev Slovenije"(2018, 610 str., 14,90 eur) zaokroža in končuje večdesetletno raziskovanje in pisanje o Sloveniji, od vsega začetka namenjeno notranjim in zunanjim položajem tega naroda in njegove dežele, zadnjega četrt stoletja tudi nacionalne države.

Izid knjige slučajno sovpada z dnevi pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami. Sočasnost pa niti ni nadležna, lahko je dodatna aktualno-politična začimba pogovora ob avtorskem delu, ki je sicer sociološko, zgodovinsko in ustavnopravno.

Knjigo lahko kupite v Univerzitetni knjižnici Nove univerze ali jo naročite preko spletne knjigarne Nove univerze.

 

Informativni dnevi Fakultete za državne in evropske študije

Spoštovani bodoči magistri in doktorji znanosti,

Fakulteta za državne in evropske študije Nove univerze vas vljudno vabi na informativne dneve za podiplomske študente, ki bodo potekali med 5. – 7. junijem na sledečih naslovih:

5. 6. 2018: Kranj, Hranilnica LON, Žanova ulica 3, ob 17h
6. 6. 2018: Maribor, Črtomirova ulica 11, ob 17h
7. 6. 2018: Ljubljana, Cankarjevo nabrežje 11, ob 17h

Poleg obširne predstavitve študijskih programov, ki si jih podrobneje ogledate tukaj, boste na informativnem dnevu prejeli tudi konkretne odgovore na vsa vaša vprašanja. V kolikor se informativnega dneva ne boste mogli udeležiti, nam vprašanja lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Lepo vabljeni k soustvarjanju koristnega popoldanskega srečanja.

informativni dnevi 2018

Informativni dnevi Evropske pravne fakultete

Spoštovani bodoči magistri in doktorji znanosti,

Evropska pravna fakulteta Nove univerze vas vljudno vabi na informativne dneve za podiplomske študente, ki bodo potekali 5. in 6. junija 2018 na sledečih naslovih:


5. 6. 2018: Nova Gorica, EDA Center, Delpinova 18b, ob 16:00
6. 6. 2018: Ljubljana, Cankarjevo nabrežje 11,  ob 16:00

Poleg obširne predstavitve študijskih programov, ki si jih podrobneje ogledate tukaj, boste na informativnem dnevu prejeli tudi konkretne odgovore na vsa vaša vprašanja. V kolikor se informativnega dneva ne boste mogli udeležiti, nam vprašanja lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Lepo vabljeni k soustvarjanju koristnega popoldanskega srečanja.

informativni dnevi 2018

Akademski forum: “Človekove pravice v krizi: kakšna je prihodnost Evropskega sodišča za človekove pravice?”

V torek, 15. maja 2018 ob 16h, je na ljubljanski lokaciji Evropske pravne fakultete potekala strokovna razprava o človekovih pravicah v krizi.

Predaval je eden vodilnih evropskih strokovnjakov o Evropskem sodišču za človekove pravice in profesor na Univerzi Middlesex v Londonu, prof. dr. Philip Leach. Strokovno razpravo je organiziral in vodil izr. prof. dr. Letnar Černič. 
 
Fotografije s predavanja:

View the embedded image gallery online at:
https://nova-uni.si/index.php/sl/aktualno#sigFreeIdb0ab4d7bb3

Več informacij in vabilo v priponki: Akademski Forum NU_vabilo_Človekove pravice v krizi

 

Vtisi po uspešno izpeljani Spomladanski šoli Nove univerze 2018

V petek, 11. maja 2018, smo z okroglo mizo zaključili letošnjo Spomladansko šolo na temo “Evropski pravni red med teorijo in prakso”.

Za uspešno sodelovanje se najlepše zahvaljujemo vsem predavateljem in udeležencem!

 

Komentarji udeležencev Spomladanske šole Nove univerze 2018:

Primož P.:
"Menim, da so bile predstavljene teme zanimive, aktualne in dobro prezentirane. Najbolj me je s svojo širino, interdisciplinarnostjo, strokovnostjo in pronicljivostjo navdušil izr. prof. dr. Uroš Svete."

Sara D.:
"Najbolj sta mi bili všeč predavanji dr. Zdravka Zupančiča o pomenu argumentacije stališč v javnem nastopanju in predavanji na temo "Pesco - nova priložnost za EU", ki sta ju vodila dr. Branimir Furlan in dr. Laris Gaiser. Všeč mi je bila energija predavatelja dr. Zdravka Zupančiča in informacije o poučnih tehnikah javnega nastopanja, katere nam je predstavil. Predavanje o priložnostih EU pa mi je bilo všeč, ker smo imeli vpogled v zgodovinski proces nastajanja EU. Spomladanska šola se mi je zdela zelo poučna”.

Nik K.:
Prijetno presenečen sem bil nad ponedeljkovim seminarjem, saj sta oba govorca odlično predstavila zanimivo aktualno tematiko kibernetskih groženj. Tako sem pridobil znanje, ki ga do sedaj še nisem imel."

Polona L.:
Spomladanska šola me je navdušila predvsem z zanimivimi predavanji in predavatelji, ki so vsak na svoj zanimiv način predstavili svoj del. Teme so bile izbrane zelo dobro, saj so aktualne in uporabne tudi za življenje. Všeč mi je, ker predavanja niso preveč razvlečena, temveč kratka in jedrnata... ”.

Primož Z.:
"Vsekakor me je najbolj navdušilo predavanje dr. Zdravka Zupančiča, morda zaradi dinamike, morda pa tudi zaradi informacij, ki nam jih je podal. Tudi ostala predavanja so se vsaj meni zdela zanimiva, saj se ukvarjam s področjem nepremičnin in vsebin, ki sem jih poslušal na tem predavanju, najverjetneje ne bi uspel slišati drugje.

Katarina Ž.:
"Na splošno bi ocenila Spomladansko šolo kot res dobro organizirano, s kvalitetnimi in aktualnimi vsebinami ter izjemnimi predavatelji."

Fotoutrinki:

 

View the embedded image gallery online at:
https://nova-uni.si/index.php/sl/aktualno#sigFreeIdcc8ac9f03f

Vabilo: Razprava ob izidu knjige “Ustanovitev Slovenije”

Vabimo vas na tematsko razpravo ob izidu knjige Ustanovitev Slovenije, avtorja dr. Petra Jambreka z avtorskim prispevkom dr. Dimitrija Rupla in uvodnim nagovorom dr. Aleša Mavra, ki bo v sredo, 23. maja 2018, ob 18. uri v Central Hotelu, Miklošičeva 9, Ljubljana.

Procese in dogodke, ki so leta 1991 omogočili ustanovitev Republike Slovenije še vedno zakrivajo, ali so samo delno odstrti, interesi, ki jih danes označujemo z različnimi izrazi ali pojmi, kot je npr. globoka država.

Posledica tega je pomanjkanje razumevanja in s tem razvoja demokracije, nerazumevanje svobode ustvarjanja in dela, kot temelja družbe, šibka pravna država in z naštetim povezani primeri korupcije, kriminala in klientelizma, s katerimi se v zadnjem obdobju srečujemo preko medijev: bančne afere, dobavitelji v zdravstvu, vzpostavljanje politično-kadrovske bipolarnosti v javnem sektorju z izbiranjem primernih, izključevanjem svobodne zasebne iniciative.

S svojimi razpravami, ki so plod njihovega strokovnega dela in političnih izkušenj, bodo na tematski razpravi sodelovali:

  • pravnik in nekdanji predsednik Ustavnega sodišča RS Peter Jambrek,
  • pisatelj, sociolog, politik in diplomat Dimitrij Rupel,
  • zgodovinar in nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti
    in
  • zgodovinar Stane Granda, ki bo razpravo tudi vodil.

Odstirali nam bodo vplive in interese, ki so nastali kot posledica revolucionarnega nasilja, iz katerega je izšel Novi razred, ki so nas v preteklosti in nas še danes omejujejo, da bi se lahko razvijali skladno z možnostmi, ki nam jih zagotavlja Ustava Republike Slovenije, njeno članstvo v mednarodnih povezavah in družbeno-gospodarski potenciali, ki jih Slovenija premore.

Inštitut Nove revije — zavod za humanistiko prireja tematske razprave v okviru raziskovalnega programa (P6-0341) in projekta (J7-8283) ter infrastrukturnega programa (I0-0036), ki ju financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Knjigo “Ustanovitev Slovenije” lahko kupite v Univerzitetni knjižnici Nove univerze oz. v spletni knjigarni Nove univerze. Cena le 14,90 eur (610 strani).

 

Trideseta obletnica Pisateljske ustave

Na javni tribuni v Cankarjevem domu so bile 25. aprila 1988 slovenski javnosti prvič predstavljene Teze za Ustavo Republike Slovenije, objavljene v tematski številki Časopisa za kritiko znanosti pod naslovom Gradivo za slovensko ustavo. Ta ustavni osnutek je v zgodovini slovenske ustavnosti znan pod imenom Pisateljska ustava. 

Slovesnost na Ustavnem sodišču RS

V počastitev tridesete obletnice Pisateljske ustave je Ustavno sodišče Republike Slovenije pripravilo slovesnost, s katero smo obeležili objavo tega izvora sodobne slovenske ustavnosti. Slovesnost je potekala v torek, 24. aprila 2018, ob 16. uri v razpravni dvorani Ustavnega sodišča Republike Slovenije, Beethovnova ulica 10, Ljubljana.

Osrednji del slovesnosti je bil pogovor z dr. Tinetom Hribarjem, dr. Petrom Jambrekom, Tonetom Peršakom, dr. Dimitrijem Ruplom, dr. Ivanom Svetlikom in Venom Tauferjem, ki so bili leta 1988 člani skupne redakcijske komisije Tez za ustavo Republike Slovenije. Pogovor je na povabilo Ustavnega sodišča Republike Slovenije uvedel dr. Franc Grad.

Videoposnetek slovesnosti je na voljo na povezavi: https://youtu.be/u9qqaY2_Qe8

Ob tej priložnosti je Znanstvena založba Nove univerze izdala protokolarno izdajo faksimiliranega reprinta 57. številke Nove revije, v kateri so objavljeni Prispevki za slovenski nacionalni program (1987), ter faksimiliranega reprinta Gradiva za slovensko ustavo (1988).
 
Več o dogodku tukaj: http://bit.ly/30let_TezezaUstavoRS

 

Dr. Peter Jambrek in dr. Dimitrij Rupel gosta v oddaji Zamolčano

30. aprila 2018 so v oddaji Zamolčano na Nova24TV gostili dr. Petra Jambreka in dr. Dimitrija Rupla.

Posnetek je dostopen tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=c5D0fXBq1Vw

 

Oddaja Odkrito na Tretjem RTV SLO: "Ob Dnevu Evrope" 

Dr. Dimitrij Rupel in dr. Peter Jambrek sta bila gosta tudi v oddaji Odkrito ob Dnevu Evrope, ki je bila na sporedu 8. maja 2018

Povezava do posnetka: http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174537642

rtvslo3

Danes praznujemo dan Evrope, s katerim se spominjamo začetkov evropskega povezovanja, obeležujemo pa tudi pomembnost evropske razsežnosti Nove univerze

Za izjavo od dnevu Evrope smo prosili izr. prof. dr. Mateja Avblja in izr. prof. dr. Jerneja Letnar Černiča.

"9. maj obeležuje dan, ko je bila prebrana Schumanova deklaracija. Ta je postavila vrednostne temelje nove Evrope, poslej zapisane trajnemu in pravičnemu miru. Razprtije in krvave spopade je zamenjalo ekonomsko sodelovanje enakopravnih evropskih držav, zavezanih k izgradnji skupnega političnega prostora, ne čez noč, temveč s številnimi majhnimi koraki na konkretnih področjih. Projekt je, kljub neredkim težavam, izjemno dobro uspel. Slovenija je lahko ponosna, da je njegov del. Nova univerza ima evropsko razsežnost in pripadnost evropski ideji, evropski Sloveniji v Evropski uniji, vgrajeno v samo nedrje svojega poslanstva. Naš izrazito evropsko in mednarodno obarvan kurikulum služi študentom za uresničevanje njihove lastne evropske prihodnosti, kakor tudi za njeno sooblikovanje po lastni podobi".   izr. prof. dr. Matej Avbelj

avbelj

"Dan Evrope, 9. maja, nas opominja na vrednote kot so vladavina prava, človekovo dostojanstvo in svobodomiselnost, ki so kot zrak za delovanje zrele svobodne demokratične družbe. Te vrednote je mogoče ponotranjiti le v dialogu s študenti z odprtim, pluralističnim in svobodnim izobraževanjem, kot ga izvajamo tudi na Novi univerzi”.    izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič

letnar

 

Akademski forum Nove univerze: »Človekove pravice v krizi: kakšna je prihodnost Evropskega sodišča za človekove pravice?«

Prijazno vabljeni na strokovno razpravo o človekovih pravicah v krizi, kjer bo predaval eden vodilnih evropskih strokovnjakov o Evropskem sodišču za človekove pravice in profesor na Univerzi Middlesex v Londonu, prof. dr. Philip Leach.

Strokovno razpravo organizira in vodi izr. prof. dr. Letnar Černič

Vljudno prosimo za potrditev vaše udeležbe na e naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Akademski forum Nove Univerze s posebnim gostom: prof.dr. Philip Leach
Torek, 15. maj 2018 ob 16:00, v predavalnici P1 Evropske pravne fakultete, Cankarjevo nabrežje 11, Ljubljana

Več informacij in vabilo v priponki.

Izšla je nova knjiga “Ustanovitev Slovenije”, avtor: prof. dr. Peter Jambrek

Študentom Nove univerze priporočamo nakup nove knjige dr. Petra Jambreka z naslovom “Ustanovitev Slovenije”, 610 strani, cena 14,90 eur. Knjigo lahko kupite v Univerzitetni knjižnici Nove univerze ali jo naročite preko spletne knjigarne.

O vsebini

Besedilo pričujoče knjige je urejeno kronološko. Sprašuje se, kdaj, kako in zakaj se je spreminjal slovenski nacionalni sistem skozi daljša – večletna ali celo večdesetletna časovna razdobja. Predmet preučevanja omenjenega zgodovinskega pristopa je praviloma vsa Slovenija določenega časa, s posebnim ozirom na pomen njenega življenjskega prostora, prebivalstva ter družbene in politične organizacije.

Že pozornost, ki je namenjena dogajanjem v razponu sedemdesetih let, vzpostavlja razdaljo med predmetom in rezultatom raziskave. Čim krajše je obdobje, tem bolj  verjetna je domneva, da na konkretne dogodke vplivajo odločitve ljudi in organov oblasti. In obratno, procesi v nekajletnem razponu se izkažejo za usmeritve, ki jih pogojujejo neosebne silnice, tako da bi se spremembe zgodile ne glede na subjektivne želje in politično voljo ljudi.

V tem pomenu je delo rezultat raziskave kriznih in cikličnih procesov v Sloveniji kot enoti bivše  Jugoslavije, pa tudi po njeni osamosvojitvi v nacionalno državo. Posebna pozornost je posvečena specifični naravi teh procesov in ciklusov po ustanovitvi Republike Slovenije kot nove države s korenito preoblikovano ustavno ureditvijo. (Iz vsebine.)